Vyöruusurokotteet ja dementiariski

Tuore tutkimus osoitti heikennettyä vesirokkovirusta sisältävän vyöruusurokotteen (Zostavax) saamisen yhdistyvän pienempään dementiariskiin naisilla walesilaisessa rekisteritutkimuksessa (https://www.mikaramet.fi/l/vahva-naytto-vyoruusurokotteen-dementiaa-ehkaisevasta-vaikutuksesta/). Vastaava vaikutus vaikuttaa olevan myös uudemmalla, proteiinipohjaisella vyöruusurokotteella (Shingrix). Nature Medicine -lehdessä julkaistussa artikkelissa (https://www.nature.com/articles/s41591-024-03201-5?error=cookies_not_supported&code=ce117fc6-0b94-4016-95d3-7b1eb380b522) tutkittiin Shingrix-rokotteen mahdollista vaikutusta dementian riskiin. Tieto on tärkeä, koska elävää, heikennettyä virusta sisältävä Zostavax-rokote on poistunut käytöstä monissa maissa, myös Suomessa.
Tutkimuksen toteuttamisen mahdollisti Yhdysvaltojen siirtyminen elävästä vyöruusurokotteesta (Zostavax) uudempaan rokotteeseen (Shingrix). Tutkijat selvittivät terveysrekisterien avulla dementian riskiä eri rokotetyyppiä saaneiden välillä. Shingrix-rokotteen saaneita henkilöitä verrattiin niihin, jotka olivat saaneet Zostavax-rokotteen, influenssarokotteen tai jäykkäkouristus–kurkkumätä–hinkuyskä (Tdap) -rokotteen. Tutkittavia seurattiin sairauskertomusmerkintöjen avulla keskimäärin kuusi vuotta. Shingrix-rokotteen saaneita oli vuosina 2017-2020 yli 100 000, joita verrattiin samankaltaistettuihin, vuosina 2014–2017 Zostavax-rokotetteen saaneisiin.
Vyöruusurokotteen saaminen vähensi dementian riskiä
Shingrix -rokotteen saaneilla havaittiin 17 % pidempi aika ilman dementiadiagnoosia verrattuna elävää virusta sisältävää Zostavax-rokotetta saaneisiin. Tämä tarkoittaa keskimäärin 164 ylimääräistä päivää ilman dementiaa niillä, jotka myöhemmin sairastuivat. Vaikutus oli havaittavissa sekä miehillä että naisilla, mutta se oli voimakkaampi naisilla (naisilla 22 % ja miehillä 13 %). Myös tässä tutkimuksessa havaittiin dementiariskin väheneminen myös Zostavax-rokotteella verrattuna influenssa- tai Tdap-rokotteen saaneisiin.
Tuoreiden rekisteritutkimusten tulokset viittaavat vahvasti siihen, että vyöruusurokotteet vähentävät dementian puhkeamisen riskiä. Havainto on tärkeä vahvistaa vielä laajassa, satunnaistetuissa ja kontrolloiduissa tutkimuksessa. Ongelmana on, että tällaisen tutkimuksen seuranta-aika tulee olemaan useita vuosia, jotta riittävä määrä dementiadiagnooseja ehtii kumuloitua.
Minulle riittää jo tällä hetkellä oleva näyttö rokotteen ottamiseen.
Haluanhan välttää myös vyöruusun.