Vyöruusurokote Shingrix:n suojateho kestää yli kymmenen vuotta

19.05.2024

GlaxoSmithKline (GSK) tiedotti, että yhtiön vyöruusurokotteen, Shingrix:n, suojateho säilyy ​yli kymmenen vuoden ajan yli 50-vuotiailla aikuisilla (https://www.gsk.com/en-gb/media/press-releases/new-long-term-data-show-shingrix-continues-to-provide-high-protection-against-shingles-in-adults-aged-50-and-over-for-more-than-a-decade/). ZOSTER-049-tutkimuksen perusteella rokotteen suojateho on 79,7 % 6 - 11 vuoden välisenä aikana rokotuksen jälkeen (95 % luottamusväli 73,7–84,6 %). Yli 70-vuotiaialla suojatehoksi saatiin 73,1 % (luottamusväli 62,9–80,9 %).

Kansainväliseen ZOSTER-049-tutkimukseen osallistui yli 7 000 vähintään 50-vuotiasta. Tutkimuksessa selvitettiin Shingrix-rokotteen tehoa, turvallisuutta ja immunogeenisyyttä 11 vuoden ajan. Suomi oli yksi 18 tutkimukseen osallistuneista maista.

Lähes kaikki voivat sairastua vyöruusuun

Vyöruusu, herpes zoster, on ihon paikallinen, usein erittäin kivulias rakkulainen tulehdus. Sen aiheuttaa herpesviruksiin kuuluva vesirokkovirus, Varicella zoster, joka jää sairastetun vesirokon jälkeen piileväksi hermosoluihin. Suomessa noin 95 prosentilla aikuisista on kehossaan vesirokkovirus, joka voi aktivoitua puolustuskyvyn heikentyessä esimerkiksi stressin tai ikääntymisen johdosta. Tauti aiheutuu, kun virus siirtyy hermoja pitkin ihoon ja aiheuttaa rakkulaisen ihotulehduksen.

Vyöruusua voidaan hoitaa viruslääkkeillä. Varhain aloitettu hoito nopeuttaa rakkuloiden parantumista ja vähentää riskiä voimakkaan jälkisäryn ilmaantumiselle. Osalla jälkisärky on hyvin vaikea vaatien voimakkaiden kipulääkkeiden käyttöä.

Vyöruusua voi ehkäistä rokotteella

Vyöruusun ehkäisyyn on Suomessa saatavilla kahta eri rokotetta: Zostavax (https://laakeinfo.fi/Medicine.aspx?m=6105&i=MSD_ZOSTAVAX) ja uudempi Shingrix (https://laakeinfo.fi/Medicine.aspx?m=29163&i=GLAXOSMITHKLINE_SHINGRIX).

MSD:n Zostavax annetaan kerta-annoksena. Se on tarkoitettu 50-vuotiaille ja sitä vanhemmille. Rokote sisältää elävää virusta, minkä vuoksi se ei sovellu henkilöille, joilla on heikentynyt vastustuskyky.

GSK:n Shingrix ei sisällä elävää virusta, joten se soveltuu myös immuunipuutteisille. Rokote soveltuu yli 50-vuotiaiden lisäksi 18 vuotta täyttäneille, joilla on lisääntynyt vyöruusun riski. Rokote vaatii kaksi rokoteannosta.

Vyöruusurokotteet eivät kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan Suomessa. Vyöruusua vastaan rokottautumisesta on siksi huolehdittava itse.

Kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvat rokotteet on arvioitu olevan yhteiskunnan kannalta hyödyllisiä. Yksilö voi hyötyä rokotusohjelman lisäksi kuitenkin myös muista rokotteista.

Vyöruusurokote on usealle iäkkäälle esimerkki tällaisesta rokotteesta.