Tulisiko koronaan suhtautua kuten tuberkuloosiin vai influenssaan?

01.07.2021

Covid-19 on ollut kiistatta erittäin vaarallinen tartuntatauti. Maailmassa on tilastoituja kuolemantapauksia yli neljä miljoonaa, ja koronapandemian aiheuttama ylikuolleisuus on vielä huomattavasti tätä suurempi . Tehohoidon kapasiteetti on ylittynyt monissa maissa. Tilanne on kuitenkin koronarokotusten myötä muuttunut. Suomessa vähintään yhden rokoteannoksen on saanut jo 70 % yli 16-vuotiaista, ja myös tehosteannoksen saaneita on yli miljoona. Onko enää perusteita luokitella covid-19 pysyvästi yleisvaaralliseksi tartuntataudiksi?

Mikä on yleisvaarallinen tartuntatauti?

Yleisvaarallisella tartuntataudilla tarkoitetaan sairautta, joka on vaarallinen ja jolla on suuri tarttuvuus. Lisäksi taudin leviämiseen tulee pystyä vaikuttamaan joko sairastuneeseen tai altistuneisiin kohdistetuilla toimenpiteillä. Tartuntatautilaki https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2016/20161227#L6P63 antaa viranomaisille laajat toimivaltuudet yleisvaaralliseksi todetun tartuntataudin nujertamiseksi sisältäen mm. oikeuden määrätä sairastunut eristettäväksi enintään kahdeksi kuukaudeksi. Taudin luokitteleminen yleisvaaralliseksi antaa siis laajat toimivaltuudet kajota ihmisten perusoikeuksiin, minkä vuoksi kynnys sairauden luokittelemiseksi yleisvaaralliseksi on oltava korkea.

Mycobacterium tuberculosis -bakteerin aiheuttama tuberkuloosi on esimerkki yleisvaarallisesta tartuntataudista. Tuberkuloosiin liittyy tartuntatautilain mukaisesti kontaktiselvitys ja ilmoitusvelvollisuus. Tartuttava potilas hoidetaan valvotusti ja tarvittaessa myös eristäminen sekä pakkohoito ovat mahdollisia. Toimenpiteillä pyritään estämään Mycobacterium tuberculosis -bakteerin leviämistä Suomessa ja siten vähentämään taudin aiheuttamaa tautitaakkaa.

Vaikka tuberkuloosi on maailmanlaajuisesti valtava terveysongelma johtaen vuosittain yli miljoonan ihmisen kuolemaan, niin Suomessa tuberkuloosiin kuoleminen on erittäin harvinaista. Meillä influenssa on huomattavasti vaarallisempi sairaus. Epidemiasta riippuen se johtaa vuosittain jopa useisiin tuhansiin kuolemantapauksiin. Influenssaa ei kuitenkaan normaalisti luokitella yleisvaaralliseksi tartuntataudiksi, vaikka edellisen pandemian aikana vuonna 2009 H1N1-influenssaviruksen aiheuttama sikainfluenssa sellaiseksi luokiteltiinkin viiden kuukauden ajan.

Tuleeko koronatauti pysymään vuosikymmeniä yleisvaarallisena tartuntatautina kuten tuberkuloosi, vai onko se sitä vain tilapäisesti influenssan tavoin?

Covid-19-tauti tulee poistumaan yleisvaarallisten tartuntatautien listalta

Mielestäni Suomi on onnistunut erittäin hyvin koronarokotuksille asetetuissa tavoitteissa. Riskiryhmiin kuuluvat on Suomessa saatu suojatuiksi niin hyvin, että kokonaiskuolleisuudessa ei juuri nähdä lisääntymistä koronan aikana. Terveydenhuolto ei enää ole ylikuormittunut ainakaan covid-19-taudin vuoksi. Kun koronarokotteesta saadaan kesän aikana tarjottua ensimmäinen annos kaikille yli 16-vuotiaille ja toinen rokoteannos riskiryhmäläisille, tulee ajankohtaiseksi päättää koronataudin poistamisesta yleisvaarallisten tartuntatautien listalta. Luonnollisesti tätä ei tule nähdä syynä jättää koronarokote ottamatta, vaan merkkinä rokotusten onnistumisesta. Hyvän rokotekattavuuden ansiosta kriteerit yleisvaarallisuudesta eivät enää kesän jälkeen nähdäkseni täyty.

Valmistujaisjuhlat päästiin järjestämään jo sangen normaalisti ja turvallisesti isovanhempien rokotesuojan ansiosta. Deltavariantista huolimatta juhannuksen jälkeen on voitu höllentää tuntuvasti koronarajoituksia. Kesäteattereita järjestetään ja jalkapallo-otteluissa on yleisöä. Matkustuskin on alkanut avautua. Vaikka kisatulijaisena Pietarista viheliäinen SARS-CoV-2-virus moneen kotiin saapuikin, niin valtaosin tapaukset ovat olleet lieviä. Seuraava iso askel on poistaa covid-19 yleisvaarallisten tartuntatautien listalta.

Odotan jo ensimmäistä päivää, jolloin Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ei julista päivittäistä koronatartuntojen määrää.