Tiedätkö, kuka maksaa ehdokkaasi näkyvyyden?

01.04.2023

Osallistuin kuluvalla viikolla Virologipäivillä paneelikeskusteluun aiheesta 'Mitä opimme koronaviruspandemiasta?' https://events.tuni.fi/virologydays2023/programme/. MTV teki tapahtuneesta uutisen, missä käytiin läpi keskustelun keskeistä antia https://www.mtvuutiset.fi/aihe/koronavirus/7699996#gs.tjccp8. Minua ei kuitenkaan televisiossa näkynyt. Miksi näin?


Tiedotusvälineiden vaalikaranteeni tasaa ehdokkaiden näkyvyyttä

Sitoutumattomien tiedotusvälineiden tulee ymmärrettävästi suhtautua puolueettomasti vaaleihin. Siksi moni valtamedioista pidättäytyy käyttämästä ehdokkaita vaaleja edeltävänä aikana asiantuntijoinaan tai visailuohjelmien osallistujina. Mielestäni tämä on hyvä ja arvostettava periaate, jolla pyritään takaamaan näkyvyyden suhteen yhdenvertaiset mahdollisuudet kaikille ehdokkaille?

Mistä sitten johtuu, että joidenkin ehdokkaiden kasvot tuntuvat olevan esillä kaikkialla vaaleja edeltävästi?


Vaalikampanjan rahoitusilmoituksista selviää ehdokkaiden vaalirahoitus

Vaalien alla ehdokkaan näkyvyys saadaan maksetun mainonnan kautta. Osa ehdokkaista käyttää huomattavan summan omaa rahaa kampanjointia varten. Osa taas on voinut saada tukea kampanjaansa varten. Jos tuen määrä on merkittävä, on tämä tehtävä julkiseksi päätöksenteon puolueettomuuden ja läpinäkyvyyden varmistamiseksi. Sen vuoksi kaikkien valituksi tulleiden kansaedustajien tulee tehdä ilmoitus vaalirahoituksestaan kahden kuukauden aikana vaalien tuloksen vahvistamisesta.

Vaalien jälkeen annettu ilmoitus ei kuitenkaan auta äänestäjää ehdokkaan valinnassa. Sen takia on mahdollista antaa vapaaehtoinen ennakkoilmoitus käytetystä vaalirahoituksesta. Esimerkiksi oman Oulun vaalipiirini kaikki 18 vihreiden edustajaa teki ilmoituksen jo ennen ennakkoäänestyksen alkua. https://www.vaalirahoitusvalvonta.fi/fi/index/vaalirahailmoituksia/ilmoituslistaus/EV2023/12.html

Kiinnostaako sinua käydä tarkistamassa, kenen rahoilla kukin ehdokas kampanjoi?