Suurten uutisten päivä

29.01.2021

Tänään saatiin useita hienoja uutisia koronarokotteista.

Ensimmäisenä ehti Novavax, joka ilmoitti korkeasta, lähes 90% suojatehosta faasin 3 -tehotutkimuksessa. Kyseessä on proteiinipohjainen rokote, jossa on laboratoriossa tuotetun koronaviruksen piikkiproteiinin lisäksi yhtiön kehittämä tehosteaine. Rokote edustaa siis perinteisempiä rokotteita ja on jo neljänteen eri rokoteteknologiaan pohjaava, tehokkaaksi osoitettu koronarokote. Aiemmista teknologioista toimivuutensa ovat jo osoittaneet RNA-rokotteet, kantajaviruksiin pohjaavat rokotteet  ja inaktivoituihin viruksiin pohjaavat rokotteet.

Novavax:n rokote tehoaa myös brittiläiseen ja eteläafrikkalaiseen koronamuunnokseen

Novavax:n tutkimus toteutettiin Britanniassa ja Etelä-Afrikassa. Briteissä tutkimukseen osallistui yhteensä yli 15 000 henkilöä, iältään 18 - 84-vuotiaita. Heistä 27% oli yli 65-vuotiaita. Laboratoriotestein varmennettuja tautitapauksia tutkittavien joukkoon kertyi yhteensä 62, joista rokotetuilla oli kuusi. Suojateho oli siten 89,3%. Vakavia tautitapauksia oli vain yksi, lumerokotteen saaneella. Huojentavaa on, että rokote antoi hyvin suojaa myös brittiläistä, helpommin tarttuvaa muotoa vastaan. Näitä tapauksia tutkimuksessa oli yhteensä 32, ja suojateho 85,6%. Etelä-Afrikassa suojateho oli pienempi (noin 4 400 tutkittavaa, suojateho 60%). Taustalla voi olla heikompi teho Etelä-Afrikassa vallitsevaan varianttiin. Kaikkineen tuloksia voi pitää erittäin hyvinä.

Novavax:n rokote säilyy jääkaappilämpötilassa, mikä helpottaa rokotteen jakelua.

Johnson & Johnson:n rokote tehoaa yhtenä annoksena annettuna

Kantajavirukseen perustuvan Johnson & Johnson:n rokotteen suojatehoa tutkitaan sekä yhden pistoksen annostelulla että tehosteen jälkeen. Tänään julkistettiin tulokset ENSEMBLE-tutkimuksesta, jossa havaittiin 66 % suojateho oireista koronatautia vastaan, 85% suoja vakavaa tautia vastaan ja 100% suoja sairaalahoitoa tai kuolemaan johtavaa covid-19-tautia vastaan. Tutkimukseen osallistui yhteensä lähes 44 000 tutkittavaa, joille ilmeni kaikkiaan 468 oireista SARS-CoV-2-infektiota.

Tutkimusrokote oli myös yleisesti hyvin siedetty, ja vakavia haittatapauksia esiintyi enemmän kontrolliryhmässä.

Myös Johnson & Johnson:n rokote säilyy jääkaappilämpötilassa.

AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston rokote sai EMA:n myyntiluvan

Vielä illalla saatiin odotettu uutinen Euroopan lääkeviranomaisen (EMA) myöntämästä myyntiluvasta AstrraZenecan ja Oxfordin yliopiston covid-19-rokotteelle. Päätös oli odotettu, sillä rokotteen suojateho on kiistaton työikäisillä. On myös hyvä muistaa, että vaikka suojatehoksi ilmoitetaan noin 70 %, se ei tarkoita sitä, että loput 30 % ei rokotteesta hyötyisi.

Vaikka AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston rokotteen saatavuudesta on epävarmuutta, ja Novavax:n sekä Johnson & Johnson:n rokotteiden myyntilupaa joudutaan vielä odottamaan, niin näiden tuoreiden uutisten valossa en ole valmis hautaamaan toivetta siitä, että pandemia saadaan nujerrettua juhannukseen mennessä.