Rokotetutkimuskeskus on toiminut tehokkaasti myös pandemian aikana

21.08.2020

Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskuksessa toiminta on ollut vilkasta pandemiasta huolimatta ja eri puolilla Suomea sijaitsevilla rokotetutkimusklinikoilla asiakkaita on riittänyt. Tänä vuonna tutkimuksiin on ilmoittautunut jo tuhansia vapaaehtoisia henkilöitä ja tutkimuskäyntejä on kertynyt 5 000. Koronavirus pysäytti monta asiaa, mutta Rokotetutkimuskeskus on onnistunut jatkamaan toimintaa vaarantamatta tutkittavien turvallisuutta.

Erityisen paljon kiinnostusta on herättänyt pikkulapsille kohdistetut meningokokki- ja pneumokokkitutkimukset. Suomalaisperheet ovat osallistuneet tutkimuksiin ilahduttavan runsaslukuisesti. Pandemian aikana mukaan on lähtenyt jo 1500 lapsiperhettä. Sen lisäksi tutkimuksissa on mukana 2000 aikuista.

Tämä on hieno saavutus huomioiden COVID-19-taudin aiheuttaman vaikean yhteiskunnallisen tilanteen", toteaa Rokotetutkimuskeskuksen johtaja, professori Mika Rämet.

Noudattamalla tarkkoja suojatoimenpiteitä olemme pystyneet toimimaan turvallisesti jopa epidemian vaikeimpina aikoina. Klinikkamme toimivat erillään sairaanhoidon yksiköistä. Siitä on etua erityisesti etua infektioepidemioiden aikana, koska tutkimuspotilaiden ei tarvitse pelätä saavansa käynnin yhteydessä tartuntaa toisilta asiakkailta. Tämä ei koske pelkästään nyt meneillään olevaa koronapandemiaa, vaan sama tilanne on myös esimerkiksi RSV- tai influenssaepidemioiden aikana.

Rokotetutkimuskeskuksessa on tällä hetkellä käynnissä useita tutkimuksia (16) ja yhteistyötä tehdään useiden eri rokotevalmistajien kanssa.

Meillä on tunnustettu asema erittäin kokeneena, puolueettomana ja luotettavana kliinisten rokotetutkimusten toteuttajana. Vaikka meillä on erityisen paljon kokemusta lasten tutkimuksista, teemme mielellämme erilaisia ja eri ikäisille tarkoitettuja tutkimuksia. Siten edistämme terveyttä vauvoista vaareihin, iloitsee professori Mika Rämet.