Pitämätön puhe

29.09.2024

Osallistuin viikonloppuna ensimmäistä kertaa Vihreiden puoluekokoukseen Espoon Otaniemessä. Mielenkiintoisen ja ajatuksia herättäneen kokouksen huipentuma - oma puhe - jäi valitettavasti juna-aikataulun vuoksi pitämättä. Alla tekstini, mikä käsittelee mielestäni kaikkein tärkeintä muutosta vaativaa asiaa: yliopistojen rahanjaon perusteita.


Hyvät puoluekokoustajat!

Suomen menestys nojaa laadukkaaseen yliopisto- ja korkeakoulujärjestelmään.

On selvää, että Suomen laaja yliopistoverkko vaatii eri kampuksien profiilien kirkastamista. Kaikki eivät voi tehdä kaikkea!

Nykyisin yliopistojen painopisteiden löytymistä tuetaan kahdelle mekanismillä: Akatemian profilaatiorahoituksella ja OKM:n rahoitusmallilla.

Kannatan tavoitetta yliopistojen vahvuusalueiden ja painopisteiden löytämisen tukemisesta. Olen huolissani siitä, että rahoitusmalli ohjaa korkeakoulut yhteistyön sijasta epäterveeseen keskinäiseen kilpailuun.

Näen todellisena uhkakuvana, että negatiiviseen kierteeseen ajautuvat yksiköt alati kurjistuvat vahvempien toimijoiden kukoistaessa.

Ehkä tätä voi pitää oikeudenmukaisena palkintona hyvästä työstä, mutta nähdäkseni seuraksena tulee olemaan alueiden välisten elinvoimaerojen kasvu. Tuskinpa haluamme nähdä kurjistuvaa Itä- tai Pohjois-Suomea turvallisuuspoliittisessakaan mielessä!

Toisena vakavana uhkana näen, että rahoitusmalli kohtelee epätasa-arvoisesti erityyppistä tutkimusta. Tietyillä aloilla Suomessa on kilpailuetuja (lääketieteessä esimerkiksi genetiikka ja epidemiologia), jolloin näiden painoarvo rahoituksessa korostuu verrattuna kokeellisempaan tutkimukseen, missä työmäärä ja tutkimuslaitteistojen tarve on suurempi. Miksi ylläpitää kallista infrastruktuuria, kun korkeille julkausufoorumeille pääsee halvemmalla hyödyntämällä rekisteriaineistoja?

En usko koulutuksen tai tutkimuksen laadun paranevan kilpailuttamalla yliopistoja ja tutkimuslaitoksia toisiaan vastaan. Kilpailun sijasta maamme tulee nojata kansalliseen yhteistyöhön, myös korkeakoulutuksessa ja tutkimuksessa.

Tämä voidaan toteuttaa perustamalla nykyiset hajanaiset yliopistot yhteen kokoava Suomen yliopisto – University of Finland.

Suomen yliopisto helpottaisi eri kampusten erikoistumista ja poistaisi yhteistyön esteitä.

Rahoituksen tulosperusteisuudesta luopuminen antaisi vakautta tutkimustyöhön ja mahdollistaisi kampusten pitkäjänteisen kehittämisen.

Kiitos!