Pfizerin RSV-rokote suojaa tehokkaasti kahden kauden ajan

01.03.2024

Tällä hetkellä Suomessa on saatavilla kaksi RSV-rokotetta: GSK:n Arexvy® ja Pfizerin Abrysvo®. Molempien rokotteiden teho RSV-infektiota vastaan on rokottamisen jälkeisenä RSV-kautena noin 70 % ja ne suojaavat vielä selvästi tätä paremmin vakavilta infektioilta. Jo aiemmin tiedettiin, että GSK:n rokotteen suoja kestää ainakin kahden RSV-kauden ajan (https://us.gsk.com/en-us/media/press-releases/gsk-shares-positive-data-for-arexvy-its-respiratory-syncytial-virus-rsv-older-adult-vaccine-indicating-protection-over-two-rsv-seasons/). Nyt Pfizer ilmoitti myös Abrysvo®-rokotteen suojan kestävän vahvana ainakin kahden RSV-kauden ajan yli 60-vuotiailla (https://www.pfizer.com/news/press-release/press-release-detail/pfizer-announces-positive-top-line-data-full-season-two).

Abrysvo®-rokotteen teho RSV:n aiheuttamaa vakavaa infektiota vastaan (vähintään kolme oiretta) oli toisella kaudella 77,8 % (luottamusväli 51,4 – 91,1 %), kun se oli ensimmäisellä kaudella 88,9 % (luottamusväli 53,6 – 98,7 %). Rokotteen teho säilyi myös lievempää RSV-infektiota vastaan: ensimmäisen kauden aikana suoja oli 65,1 % (luottamusväli 35,9 – 82,0 %) ja toisen kauden aikana 55,7 % (luottamusväli 34,7 – 70,4 %). Rokote oli tehokas molempia RSV:n alaryhmiä vastaan, eikä uusia merkittäviä haittavaikutuksia ilmennyt.

RSV on influenssan ja koronan ohella kolmas tärkeä vaikeita hengitystieninfektiota aiheuttava virus ikääntyneillä. Pelkästään Yhdysvalloissa iäkkäiden aikuisten keskuudessa RSV-infektiot aiheuttavat vuosittain 60 000–160 000 sairaalahoitojaksoa ja 6 000–13 000 kuolemaa. 


Tieto rokotteen suojatehon säilymisestä on tärkeää päätettäessä RSV-rokotteiden ottamisesta kansalliseen rokotusohjelmaan.