Nuorten aikuisten on tärkeää ottaa koronarokote

22.06.2021

Koronatapaukset ovat romahtaneet alas Suomessa maaliskuun jälkeen. Sairaaloissa ei näy ainakaan koronan vuoksi ylikuormituksen merkkejä. Kun nyt jo menee näin hyvin, miksi perusterveen nuoren kannattaisi ottaa rokote, johon voi liittyy ainakin epämiellyttäviä rokotereaktioita ja mahdollisesti muitakin haittavaikutuksia?

Koronarokotteen ottaminen hyödyttää itseä, läheisiä ja koko yhteiskuntaa

Kun punnitsee rokotteen ottamisen hyötyjä ja haittoja, ensimmäiseksi kannattaa tiedostaa, että SARS-CoV-2-virus on tullut jäädäkseen. Yhteiskuntien avautuessa virukselle altistuu vääjäämättä. Esimerkiksi Britanniassa tartuntamäärät ovat uudelleen nousseet rajoitustoimien höllennyttyä ja herkemmin tarttuvan deltamuunnoksen tultua maahan. Rokotteen ottamalla elimistö on virukseen varautunut ja altistuminen ei johda oireiseen infektioon. Myös mahdollisten pitkäaikaisoireiden kehittyminen jää hyvin epätodennäköiseksi. On myös hyvä muistaa, että jotkut nuorista aikuisista saavat vaikean, sairaalahoitoa vaativan infektion.

Suorien terveyshyötyjen lisäksi rokote antaa myös muuta hyötyä. Korkea rokotekattavuus mahdollistaa yhteiskunnan avautumisen. Lähiopetus palaa yliopistoihin sekä toisen asteen kouluihin, sisäliikuntaan ei tule rajoituksia ja konserttien järjestäminen mahdollistuu, myös sisätiloissa. Matkailu ilman rokotusta on vähintäänkin vaikeaa, ja tuskinpa kukaan haluaa joutua epämääräisiin karanteenioloihin rajalla tapahtuvan positiivisen koronatestin vuoksi.

On hyvä tiedostaa, että omassa lähipiirissä tai vaikkapa kanssamatkustajana joukkoliikenteessä voi olla joku, joka ei sairautensa tai lääkityksensä vuoksi saa rokotteista riittävää suojaa koronavirusta vastaan. Tämän vuoksi mahdollisimman korkea rokotekattavuus on tärkeää. Vaikka rokote kannattaa ottaa ihan itsekkäistä syistä, on lupa olla samalla ylpeä siitä, että tekee kanssaihmisten elämän turvallisemmaksi.

Voiko nuori sitten ottaa koronarokotteen turvallisin mielen, sillä rokotteisiin voi tunnutusti liittyviä vakaviakin haittavaikutuksia?

Rokotteiden mahdollisia haittavaikutuksia seurataan tarkasti

Suomessa nuorille aikuisille on kaksi eri koronarokotetta: Pfizerin ja BioNTech:n Comirnaty-rokote ja Modernan koronarokote. Molemmat perustuvat mRNA-rokoteteknologiaan, jonka avulla voidaan tuottaa mahdollisimman yksinkertainen rokote. Lipidipartikkelin sisällä on mRNA-muodossa ohje koronaviruksen piikkiproteiinin tuottamiseksi. Rokotteen yksinkertaisuuden vuoksi riski vakaviin haittavaikutuksiin on mahdollisimman pieni. Molempiin rokotteisiin kuitenkin liittyy, kuten rokotteisiin ylipäätään, allergisten reaktioiden riski. Suomessakin on todettu vaikeita, anafylaktisia reaktioita https://yle.fi/uutiset/3-11987414. Yleisimmin ne ovat tulleet henkilöille, jotka ovat aiemminkin saaneet vaikeita allergisia reaktioita, mutta tapauksia on ollut myös muilla. Rokotuksia annetaan sen vuoksi yksiköissä, joissa on valmius hoitaa allerginen reaktio. Huoli allergisesta reaktiosta ei ole syy jättää koronarokotetta ottamatta.

Tällä hetkellä selvitetään, altistaako mRNA-rokote sydänlihastulehdukselle. Epäilty riski vaikuttaa olevan suurempi nuorilla miehillä ja tehosteannoksen jälkeen. Tyypillisesti reaktio on tullut joitakin päiviä rokotuksen jälkeen. Oireina on rintakipua, hengenahdistusta ja sydämentykytystä. Oireet ovat tavallisesti jääneet lieviksi ja väistyneet päivien kuluessa. Sydänlihastulehduksia liittyy useisiin virusinfektioihin ja koronarokotteiden osalta ajattelen niiden olevan yksi mahdollinen elimistön heränneen puolustusvasteen aiheuttama rokotereaktio kuumeen, päänsäryn sekä lihas- ja nivelkipujen tapaan. Tätä puoltaa sydänlihastulehdusten painottuminen nuoriin, koska heillä rokotevasteet ovat voimakkaimmat. Jos sydänlihastulehdukseen sopivia oireita kehittyy, tulee hakeutua terveydenhuollon yksikköön. Vielä tärkeämpää on välttää fyysistä kuormitusta, kuten infektioiden ja kuumeen aikana yleensäkin, koska sydänlihastulehdukseen liittyy rasituksessa rytmihäiriöriski.

Päätös rokotteen ottamisesta pohjaa tietoon rokotteen hyödyistä verrattuna rokotteen aiheuttamiin mahdollisiin haittoihin. Minusta loppupäätelmä on selkeä, nuorten aikuisten kannattaa rokote ottaa, samoin kuin myöhemmin tehosteannos.

Näin pääsemme nauttimaan turvallisesti jo melkein unohtuneesta vapaasta elämästä.