mRNA-rokotteiden mahdollisuudet
SARS-CoV-2-virus mullisti rokotekehityksen. mRNA-rokotteet ovat nyt asiantuntijoiden ja lukuisten rokotekehittäjien kiinnostuksen kohteena. Mutta milloin mRNA-rokotteilla voidaan ennaltaehkäistä myös muita infektiotauteja kuin covid-19?
Kylmäketjuvaatimus hidasti mRNA-rokotteiden läpimurtoa
Maailmanlaajuisesti tärkeimmät rokotekehityksen kohteet ovat malaria, tuberkuloosi ja HIV. Nämä taudit ovat erityisen yleisiä alueilla, joilla on vaikea järjestettävää -70°C katkeamaton kylmäketju tuotantolinjalta loppukäyttäjälle. Tämä on yksi syy, miksi mRNA-teknologia nähtiin aiemmin paremmin potentiaalisina hoitokeinoina kuin rokotteina. Curevac tosin sai jo ennen pandemiaa merkittävän rahoituksen kansainväliseltä Coalition for Epidemic Preparedness Innovations(CEPI) -järjestöltä liikuteltavan mRNA-rokoteprintterin valmistamiseksi hypoteettista pandemiaa aiheuttavaa tautia X vastaan https://cepi.net/news_cepi/cepi-awards-contract-to-curevac-to-advance-the-rna-printer-a-mrna-vaccine-platform-that-can-rapidly-combat-multiple-diseases.
Tulevaisuuden mRNA-rokotteet
BioNTech:n ja Pfizerin sekä Modernan koronarokotteiden menestys käynnisti mRNA-rokotteiden kehityksen vyöryn. Pelkästään Modernalla on julkisen kuvauksen perusteella tällä hetkellä kehitteillä yli 30 erilaista rokotetta covid-19-infektion lisäksi esimerkiksi influenssa-, RS-, HI-, zika-, Epstein-Barr-, sytomegalo- ja vesirokkovirusta vastaan. Infektiotautien lisäksi mRNA-teknologiaa pyritään hyödyntämään myös erilaisten syöpärokotteiden kehittämisessä, sekä edistämään kudosten korjaantumista ja korjaamaan geenivirheestä johtuvia aineenvaihduntasairauksia.
Luonnollisesti Modernan lisäksi monet muut yhtiöt ja akateemiset toimijat kehittävät erilaisia mRNA-teknlogiaan pohjaavia rokotteita ja hoitoja. Myös itse teknologiaa kehitetään paremmaksi: tulevaisuuden mRNA-rokotteet säilyvät jääkaappilämpötilassa, niiden kyky tuottaa haluttua proteiinia on parempi sekä tarkemmin säädeltävissä sekä ja ne ovat aiempaa paremmin siedettyjä. Alan kehitysnäkymät ovat siis huimat.
Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskus on tiiviisti mukana tässä kehityksessä osallistumalla Modernan mRNA-rokoteteknologiaan pohjaavan sytomegalovirusrokotteen vaiheen 3 -tutkimuksen toteuttamiseen.