Loppukiri vai vuosien piina?

15.03.2021

Pääministeri Sanna Marin sähköisti koronakeskustelua vihjaamalla koropandemiapiinan jatkuvan vielä vuosia https://www.hs.fi/politiikka/art-2000007851320.html. Olimmehan ehtineet valmistautua loppukiriin ja kiihtyvän rokotustahdin ansiosta vapaampana häämöttävään kesään. Tuleeko koronavirus todella olemaan kiusanamme vielä vuosia?

Koronavirus on kanssamme vielä vuosia, mutta tautitaakka kevenee

Koronavirus on aiheuttanut 120 miljoonaa diagnosoitua tautitapausta ja levittäytynyt kaikkialle maailmaan. Viruksen nopea hävittäminen ei ole mitenkään mahdollista. SARS-CoV-2-virus tulee olemaan ihmiskunnan kiusana vielä pitkään, ja väistämättä syntyvät uudet variantit voivat pahimmillaan muuttaa virusta entistä tartuttavammaksi ja siten entisestään kiihdyttää epidemiaa. Osa varianteista voi myös kehittyä väistämään jo olemassa olevaa puolustusvastetta, jolloin voi syntyä jälleen uusia epidemian aaltoja. Lisäksi rokotteiden käyttöä alle 12-vuotiailla lapsilla joudutaan odottamaan ensi vuoden puolelle https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000007852076.html. Eikö loppua rajoituspiinaan olekaan näköpiirissä?

Kovin pessimistisesti en pysty tulevaisuuteen suhtautumaan. Vaikka koronaa tulee vielä pitkään esiintymään, viruksen aiheuttama tautitaakka vähenee Suomessa rokotusten edistymisen myötä. Siksi olemme mielestäni koronamaratonin loppukirivaiheessa.

Tällä viikolla saamme miljoonannen rokoteannoksen ja saatavuus paranee https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000007848390.html. Riskiryhmäläiset saadaan rokotesuojan piiriin huhtikuun aikana, minkä jälkeen työikäisten rokotukset etenevät nopeasti touko- ja kesäkuussa.

Koska rokotekattavuus aikuisten osalta tulee olemaan Suomessa hyvä, saadaan koronan aiheuttamat vakavat, sairaalahoitoa vaativat infektiot hallintaan muutamassa kuukaudessa. Kun ymmärrämme eksponentiaalisen kasvun salakavaluuden, olemme valmiita sekä hyväksymään että myös noudattamaan loppukirin vaatimia tiukkojakin rajoitustoimia.

Mitä sitten on odotettavissa kesän jälkeen?

Koronavirus tulee jäämään yhdeksi uudeksi hengitystieinfektioita aiheuttavaksi virukseksi

Suomalaiset on saatu alle 12-vuotiaita lapsia lukuun ottamatta kattavasti rokotettua ensi syksyyn mennessä. Sen jälkeen epidemia hiipuu, eikä yhteiskunnan avaamiselle, esimerkiksi lähiopiskelulle, ole enää esteitä. Useat rokotevalmistajat ovat jo suunnitelleet seuraavan sukupolven uusiin variantteihin tehoavia koronarokotteita, jolloin tarvittaessa rokotesuojaa voidaan vielä parantaa uudella tehosteannoksella. Siksi en ole liian huolissani virusvarianteista.

SARS-CoV-2-virus tulee nähdäkseni jäämään uudeksi, tyypillisesti lapsilla hengitystieinfektioita aiheuttavaksi virukseksi, jonka merkitys tulevaisuudessa jää kausi-influenssaa vähäisemmäksi. Toisaalta uusien rokoteteknologioiden läpimurto voi nopeuttaa myös universaalien influenssarokotteiden kehittämistä, joten ehkäpä myös vakavat influenssaepidemiat jäävät historiaan.

Tällä hetkellä keskitytään kuitenkin tiukasti nykyhetkeen ja toimitaan vastuullisesti sekä rajoitustoimia kunnioittaen seuraavat viikot. Kesä ei ole enää loputtoman kaukana.