Lapset ansaitsevat lapsilla tutkittuja rokotteita

12.05.2021

Yhdysvaltojen lääkeviranomainen FDA ilmoitti tällä viikolla laajentavansa Pfizerin ja BioNTech:n koronarokotteen käytön 12 – 15 –vuotiaisiin nuoriin. Päätös oli odotettu, koska tutkimuksissa rokote oli osoittautunut sekä hyvin siedetyksi että antavan tehokaan suojan oireista koronavirusinfektiota vastaan myös tässä ikäryhmässä.

Onko lasten rokottaminen kuitenkaan ylipäätään tarpeellista, koska koronatauti on heillä tyypillisesti lieväoireinen tai oireeton?

Koronavirusinfektioon voi lapsilla liittyä vakava hyperinflammaatio-oireyhtymä

Päätettäessä lasten rokottamista tulee punnita rokotuksella saatavia hyötyjä rokotteen aiheuttamiin haittoihin. Aiheuttaahan rokote haittavaikutuksina ainakin pistopaikan kipua ja kuumereaktioita.

Vaikka covid-19-tauti on lapsilla lievempi kuin aikuisilla, myös lapsilla tauti voi johtaa sairaalahoidon tarpeeseen. Erityisesti ylipaino, immuunipuutos tai hengitys- tai verenkiertoelinten sairaudet lisäävät vaikean tautimuodon riskiä. Lisäksi lapset voivat levittää tautia vähäoireisina tai oireettomina, joten laumasuojan saavuttaminen voi vaatia myös lasten rokottamisen.

Koronaviruksen aiheuttama tauti voi lapsilla toimia laukaisevana tekijänä Kawasakin taudin kaltaisella hyperinflammatoriselle oireyhtymälle (Multisystem Inflammatory Syndrome in Children (MIS-C), jossa useisiin eri elimiin (sydän, keuhkot, munuaiset, aivot, iho, silmät ja/tai suolisto) kehittyy tulehdustila. Lapsella on tyypillisesti kuumetta ja tämän lisäksi vatsakipua, oksentelua, ripulia, lihaskipua, ihottumaa, verestävät silmät ja/tai voimakas väsymys. Esimerkiksi Yhdysvalloissa on tähän mennessä raportoitu 3 185 tällaista tapausta, joilla on ollut ainakin ajallinen yhteys koronavirustartuntaan. Näistä 36 tapauksessa seurauksena on ollut potilaan menehtyminen (https://www.cdc.gov/mis-c/cases/index.html). 

Siten rokote, joka tehokkaasti estää covid-19-tautia ja SARS-CoV-2-viruksen leviämistä lapsilla, voidaan nähdä merkityksellisenä suojaamaan lapsia koronataudilta ja siihen liittyviltä jälkitaudeilta. Lisäksi lasten rokottaminen voi olla välttämätöntä koronapandemian hillitsemisessä.

Koronrokotteiden sopivuus lapsille selvitetään tutkimuksin

Jotta koronarokotuksia voitaisiin laajentaa alle 12-vuotiaisiin lapsiin, tulee rokotuspäätöksiä ja -suosituksia tekevien viranomaisen työn tueksi olla tutkimustietoa koronarokotteiden vaikutuksista kyseisellä kohderyhmällä. Rokotteiden sopiva annos tulee olla selvitetty ja haittavaikutuksista luotettavaa tietoa. Muutoin rokotteella saavutettavista hyötyjä ei ole mahdollista verrata mahdollisiin haittavaikutuksiin.

Tällä hetkellä pisimmällä lasten rokotteiden tutkimuksessa ovat Pfizer ja BioNTech sekä Moderna. Molempien valmistajien koronarokotteet pohjaavat uuteen mRNA-rokoteteknologiaan. Toimivatko tällaiset rokotteet lapsilla ja ovatko ne turvallisia?

Vaikka mRNA-teknologioilla tuotettuja rokotteita ei ole ollut käytössä ennen covid-19-pandemiaa, voidaan niiden turvallisuuden osalta näyttöä pitää jo vahvana yli 16-vuotiaiden osalta. Laajoissa myyntilupaa edeltävissä tehotutkimuksissa ei havaittu vakavia, pitkäaikaisia haittavaikutuksia. Tällä hetkellä maailmassa kahdella rokoteannokselle rokotettuja on jo yli 100 miljoonaa, eikä haittavaikutusprofiilissa ei ole noussut esiin huolestuttavia signaaleja. Tämän perusteella vakavat haittavaikutukset ovat nähdäkseni erittäin epätodennäköisiä ja toisaalta ei ole mitään syytä olettaa, että mRNA-rokotteet eivät muodostaisi tehokkaita puolustusreaktioita myös lapsilla.

Rokotetutkimuskeskus osallistuu Comirnaty-rokotteen tutkimukseen alle 12-vuotiaialla lapsilla

Kun Pfizerin ja BioNTech:n rokotteelle sai myyntiluvan Yhdysvalloissa 12 – 15 –vuotiaille, on luonnollista, että tutkimus laajenee alle 12-vuotiaisiin lapsiin. Faasin 1 -tutkimus on jo käynnistynyt Yhdysvalloissa sopivan rokoteannoksen löytämiseksi. Nyt tutkimus on laajenemassa kolmeen Euroopan maahan.

Rokotetutkimuskeskus osallistuu Pfizerin ja BioNTech:n Comirnaty-rokotteen tutkimukseen kaikilla 10 tutkimusklinikalla eri puolella Suomea.

Näin suomalaiset ovat mukana tuottamassa tietoa koronarokotteiden käytettävyydestä lasten suojaamiseen koronaviruksen haitoilta.

Suomalaiset lapset ansaitsevat suomalaisilla lapsilla tutkittuja rokotteita.