Joukkueurheilua

09.03.2021

Hiihdon ystävät pääsivät nauttimaan uusista arvokisamitalisteista Oberstdorfin MM-kisoissa. Ilkka Herola, Joni Mäki,Ristomatti Hakola, Jasmi Joensuu ja Johanna Matintalo yhdessä kokeneempien Krista Pärmäkosken ja Riitta-Liisa Roposen kanssa tarjosivat monille suomalaisille piristystä ehkä ajoin apeaan koronan rajoittamaan arkeen. Menestyksen taustalta loisti vahva yhdessä tekemisen henki. Ristomatti Hakola esimerkiksi hiihti parisprintin hopeahiihdon Perttu Hyvärisen suksilla.

Samalla tavalla koronarokotteiden saatavuus paranee, kun rokoteyhtiöt tekevät yhteistyötä rokotetuotannon maksimoimiseksi.

Yhteisellä tekemisellä voitetaan arvokisamitalien lisäksi koronapandemia

Reilu kilpailu kuuluu markkinatalouteen. Eri rokotevalmistajat kilpailevat saadakseen oman rokotteensa käyttöön mahdollisimman nopeasti ja laajasti. Kilpailun kautta saamme käyttöön yhä parempia rokotteita. Koronarokotteiden suhteen tilanne on kuitenkin toinen. Heti aluksi kaksi rokotealan jättiläistä, SanofiPasteur ja GSK päättivät yhdistää voimansa koronarokotteen kehittämiseksi. Vaikka juuri tämä hanke ei lopulta osoittautunut parhaimmaksi, se antoi suuntaa laajalle yhteistyölle koronarokotteiden kehittämisessä. Alusta asti oli selvää, että rokotekehitys nähdään yhteisenä hankkeena yhteisen uhan kukistamiseksi.

Maailman yhteinen ponnistus koronarokotteiden kehittämisessä on myös kantanut hedelmää. Hyväksyttyjä rokotteita on jo yhteensä 12 edustaen neljää eri rokoteteknologiaa. Kliinisissä tutkimuksissa on näiden lisäksi yli 90 muuta rokotetta. Koska suurin osa pitkälle edenneistä hankkeista on osoittautunut toimiviksi (toistaiseksi vain neljä hanketta on keskeytetty kliinisten kokeiden tulosten perusteella), niin hyvin todennäköisesti saamme jatkossa vielä useita uusia rokotteita käyttöön niin EU:ssa kuin myös muualla maailmassa.

Onnistuneet rokotekehityshankkeet näkyvät myös nopeasti etenevinä rokotuskampanjoina. Esimerkiksi Yhdysvalloissa rokotetahti on ollut oletettua nopeampaa, ja presidentti Bidenin mukaan maassa pystytään tarjoamaan koronarokotetta kaikille aikuisille jo toukokuun loppuun mennessä. Myös hänen asettamansa tavoite 100 miljoonasta annetusta rokoteannoksesta presidenttiyden 100 ensimmäisen päivän aikana toteutuu selvästi etuajassa. Yksi keskeinen tekijä USA:n onnistumisessa on Johnson & Johnsonin rokotteen myyntiluvan saaminen ja se, että rokotetta tuotetaan yhteistyössä MSD:n kanssa. Parempi tuotantokapasiteetti tulee parantamaan saatavuutta myös EU:ssa ja Suomessa.

Yhteistyön voimaan luotetaan myös Euroopassa

Yhteistyötä koronarokotteiden tuotannon nopeuttamiseksi tehdään myös Euroopassa. Samaan aikaan kun Curevacin mRNA-rokotteen tehotutkimuksen tuloksia odotetaan, niin järjestelyitä tehdään rokotteen mahdollisimman nopean tuotannon takaamiseksi. Ensin Curevac ilmoitti yhteistyöstä Bayerin kanssa, ja hiljattain yhteistyöstä ilmoitettiin GSK:n kanssa seuraavan sukupolven rokoteversioiden tuottamiseksi.

Venäjä on onnistunut erinomaisesti omassa koronarokotekehityksessään. Gamaleya-instituuttin kehittämä Sputnik V –rokote on tulossa käyttöön EU:ssa ainakin Unkarissa ja Tšekissä. Venäjä on tarjonnut rokoteteknologian hyödyntämistä myös Suomelle (https://yle.fi/uutiset/3-11822826). Vaikka yhteistyö ei toteutuisikaan, osoittaa se osaltaan tietojen ja osaamisen jakamisen hengestä koronapandemian aikana.

Koronarokotteiden kehitys, tuotanto ja rokotuskampanjoiden toteuttaminen ennätysajassa on upea osoitus ihmiskunnan kykeneväisyydestä asettamansa tavoitteen toteuttamisessa. Tämä antaa luottamusta myös muiden tärkeiden tavoitteisiin saavuttamiseen. On tavoitteena sitten ilmastonmuutoksen pysäyttäminen tai siirtokunnan perustaminen Marsiin.

Suomen naisten viestihiihtomenetyksen jälkeen oman toivelistani kärkisijoilla on viestimitali Suomen mieshiihtäjille.