Ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä ei saa laiminlyödä

08.04.2025

Hyvinvointialueiden tehtävänä on tarjota sujuva ja oikea-aikainen pääsy tarvittavaan hoitoon. Koska hoidontarve on konkreettinen asia, on ymmärrettävää, että siihen panostetaan riittävästi. Ennaltaehkäisevä toiminta on abstraktimpaa. Onnistuessaan se tarkoittaa sitä, että tauti jää puhkeamatta, riippuvuus kehittymättä tai nuori syrjäytymättä. Tupakoimattomalle ei tullut keuhkoahtaumatautia, ravintosuosituksia noudattaneelle diabetesta, eikä rokotetulle tuhkarokkoa.

Koska ennaltaehkäisevän toiminnan vaikutus nähdään vasta vuosien tai vuosikymmenien päästä, voi se tuntua houkuttelevalta säästökohteelta. Tarvitaanko todella näin montaa äitiys- tai lastenneuvolatarkastusta, pärjättäisiinkö harvemmilla hammastarkastuksilla?

Rokotusten hyödyille on sangen helppo laskea rahallinen arvo rokotusohjelman perusteeksi. UKK-instituutti on tehnyt liikkumattomuuden ja paikallaan olon kustannuksista laskurin (https://ukkinstituutti.fi/liikkuminen/liikkumattomuuden-kustannukset/kustannuslaskuri/), minkä perusteella Pohjois-Pohjanmaan kustannukset vähäisestä liikkumisesta arvioidaan olevan lähes 250 miljoonaa euroa. Eniten lisäkustannuksia aiheuttavat tyypin 2 diabetes ja masennus.

Hyvä syy lisätä koululiikuntaa, tukea työmatkapyöräilyä ja muuttaa ruoan arvonlisäveroa ohjaamaan kulutusta ravitsemussuositusten mukaisiin elintarvikkeisiin. Lähiliikuntamahdollisuuksien ylläpitäminen (lenkkipolut, hiihtoladut, uimahallit) voidaankin nähdä kulujen sijasta säästökeinoina.

Ehkäisevällä päihdetyöllä tarkoitetaan alkoholin, tupakan, huumausaineiden ja muiden päihtymiseen käytettävien aineiden sekä rahapelaamisen aiheuttamien haittojen ehkäisyä. Tätä voidaan toteuttaa usealla tieteellisesti tehokkaaksi osoitetulla tavalla, jotka joko vähentävät päihteiden saatavuutta tai kysyntää. Kysyntään voidaan vaikuttaa päihdekasvatuksella ja viestinnän keinoin. Kuntien lisäksi hyvinvointialueiden, koulujen ja oppilaitosten sekä järjestöjen ja urheiluseurojen työ on tärkeää. Päihteiden saatavuuteen voidaan vaikuttaa säätelemällä päihteiden myyntiä tai anniskelua ravintoloissa ja tilaisuuksissa. Alkoholin saatavuuden parantaminen tuomalla viinit ruokakauppoihin ei ole tehokas ehkäisevän päihdetyön muoto.

Syrjäytymistä ehkäistään tukemalla perheitä ja vähentämällä köyhyyttä. Vihreät kannattavat yksinkertaista perustuloa monimutkaisen tukiviidakon sijasta. Syrjäytymisvaarassa olevat lapset ja nuoret voidaan tunnistaa koulupoissaolojen perusteella, jolloin tukitoimet voidaan aloittaa mahdollisimman varhain.

Lisäämällä terveyttä rahat riittävät sairaiden hoitoon.


Julkaistu lyhennettynä Kalevan vaalipuheena 7.4.2025