Koronarokotteet ehkäisevät yleistynyttä tulehdusreaktiota lapsilla ja nuorilla

24.01.2022

Lapsilla koronaviruksen aiheuttama akuutti tauti on yleensä lievempi kuin aikuisilla. Osalle virukselle altistuneista lapsista kehittyy kuitenkin vakavimmillaan jopa henkeä uhkaava yleistynyt tulehdusreaktio akuutin taudin jo mentyä ohitse. Nyt saatu tutkimustieto osoittaa, että rokotuksilla voidaan tehokkaasti suojata lapsia ja nuoria myös tällaiselta tulehdusvasteen virheellisestältä aktivoitumiselta.

Lasten ja nuorten hyperinflammatorinen oireyhtymä, MIS-C

Koronavirusaltistus voi lapsilla toimia laukaisevana tekijänä Kawasakin taudin kaltaiselle hyperinflammatoriselle oireyhtymälle (Multisystem Inflammatory Syndrome in Children, MIS-C), jossa useisiin eri elimiin (sydän, keuhkot, munuaiset, aivot, iho, silmät ja/tai suolisto) kehittyy tulehdustila muutaman viikon kuluessa SARS-CoV-2-viruksenlle altistumisen jälkeen. Yhdysvalloissa sairastuneet lapset ovat olleet iältään keskimäärin yhdeksänvuotiaita. Pojat sairastuvat hiukan useimmin useammin kuin tytöt. Aikuisilla tila on harvinainen.

MIS-C-oireyhtymässä lapsella on tyypillisesti kuumetta, sekä sen lisäksi vatsakipua, oksentelua, ripulia, lihaskipua, ihottumaa, verestävät silmät ja/tai voimakas väsymys. Esimerkiksi Yhdysvalloissa on tähän mennessä raportoitu 6 431 tällaista tautitapausta, joissa on ollut ainakin ajallinen yhteys koronavirustartuntaan. Näistä 55 tapauksessa potilas on menehtynyt. https://covid.cdc.gov/covid-data-tracker/#mis-national-surveillance. Aiemmin ei ole tiedetty, kuinka hyvin koronarokotteet suojaavat lapsia ja nuoria tältä jälkitaudilta.

MIS-C voidaan estää rokotteilla

Vielä vertaisarvioimattomassa yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa selvitettiin BioNTech:n ja Pfizerin Comirnaty-rokotteen vaikutusta riskiin MIS-C-taudin puhkeamiselle. Tutkimukseen osallistuneissa 24 sairaalassa 12-18-vuotiailla nuorilla todettiin yhteensä 102 MIS-C-tapausta heinäkuun alusta joulukuuhun 2021 https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/71/wr/mm7102e1.htm. Tutkimuksessa havaittiin Comirnaty-rokotteella olevan kahden annoksen jälkeen 91 %:n (95 % luottamusväli 78 %-97 %) suojateho MIS-C:ä vastaan. Lisäksi kaikki 38 MIS-C-potilasta, jotka tarvitsivat tehohoitoa, olivat rokottamattomia. Tutkimuksen aikana Yhdysvalloissa vallitseva koronavirus oli deltamuunnos.

Vaikka tutkimus ei tuo tietoa omikronmuunnoksen osalta, eikä siinä ollut mukana alle 12-vuotiaita lapsia, voi tutkimuksen perusteella sanoa rokotteiden suojaavan lapsia ja nuoria tehokkaasti hyperinflammatoriselta oireyhtymältä. Tulosta vahvistaa samalla ikäryhmällä Ranskassa tehty havainto, jossa täysi rokotussuoja yhdistettiin pienempään MIS-C- riskiin https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2787495.

Tulos on tärkeä lisätieto perheille heidän punnitessaan lasten ja nuorten rokottamisen hyötyjä ja haittoja.